4K-näytöt ovat alkaneet yleistyä nopeasti, sillä HD-näyttöihin verrattuna niiden valmistaminen on vain noin 20% kalliimpaa. Mutta mitä 4K ja sen kanssa usein esiintyvä toinen kirjainyhdistelmä UHD oikein tarkoittavat? Ovatko ne sama asia?

Eivät ole. Yksinkertaistettuna 4K on ammattitason tuotantojen ja elokuvien levitysstandardi ja UHD taas kotinäyttöjen ja televisioyhtiöiden jakeluformaatti. Ero siis juontaa käyttötarkoitukseen ja historiallisiin tekijöihin.

4K pohjautuu DCI-standardiin, jonka elokuvatuottajat määrittivät elokuvien digitaaliselle levitykselle. Sen pikselimäärä on tasan neljä kertaa suurempi kuin 2K-levitysstandardissa, eli 4096×2160 pikseliä. 4K-standardi määrittää myös kompressioalgoritmiksi JPEG 2000:n, värikanavien näytteenottosuhteiksi 4:4:4 ja värisyvyydeksi 12 bittiä.

Ultra High Definition eli UHD on loikka HD:sta ylöspäin. Siinä HD:n pikselimäärät tuplataan 3840×2160:ksi, ei siis 4K:si. Siitä huolimatta useimpia UHD-näyttöjä markkinoidaan 4K leimalla.

UHD:n määrite kattaa kuitenkin myös resoluution 7680×4320, jota harhaanjohtavasti myös 8K:ksi kutsutaan. Tätä (Q) UHD-versiota käytetään ensi kertaa laajemmin Tokion vuoden 2020 Olympialaisten satelliittivälityksessä maksaville asiakkaille. Tavallinen rahvas saa tyytyä tavalliseen UHD-signaaliin. Saapa nähdä, tarjotaanko Suomalaisille katsojille edes sitä, vai tyydymmekö HD-signaaliin. Suomen viestintästrategia kun edellyttää, että vanha SD-signaali (720×576 interlaced) on käytössä vuoden 2026 loppuun.

Kuvaformaatitkuva

Oheinen kuva kertoo eri kuvaformaattien keskinäisen suhteen. UHD on käytännössä vastaava kuin 4K.

Mutta UHD voi olla myös paljon enemmän. Parempaa kuvan dynamiikkaa eli kontrastinkäsittelyä (HDR), tiuhempaa kuvataajuutta (HFR), laajempaa värien kirjoa (WCS) ja monipuolisempaa äänimaailmaa. Näiden merkitys katsojalle voi olla paljon suurempi, kuin pelkästään se,kuinka monta pixeliä pystyy kuvasta erotamaan.

4K kuulostaa jotenkin tekniseltä ja kylmältä. Siksi me Mediatradessa puhummekin mieluiten UHD:stä. Siitä huolimatta, että jo 2010-2011 rakensimme silloiseen KAVAan, nykyiseen KAVIin, merkittävän 4K-järjestelmän vanhojen elokuvien pelastamista ja arkistointia varten.

Lisätietoja: 4K, UHD ja HDR ovat esillä Mediatraden osastolla Audiovisual 2015 -messuilla Helsingin mesukeskuksessa 18–20.11.2015.