Vesa Mäntyharju Ι 20.9.2018

Vesa Mäntyharju kirjoittaa tuotantovälineiden kehityksestä ammattilaiskameroiden ja kuvauksen, objektiivien, valaisun sekä monitorien osalta.

Tuotantovälinetekniikka kehittyy jatkuvasti ja IBC-messut ovat yksi alusta, jolla tätä kehitystä voi seurata. Viimeisimmät IBC-messut järjestettiin Amsterdamissa 13.-18.9. ja Mediatrade Oy otti suurella joukolla osaa messuhulinaan.

Markkinoille ilmestyy jatkuvasti nopeampia ja parempia laitteita. Formaattikoot ja valovoima kasvavat, ja langattomuus sekä automatiikka lisääntyvät. Automaation yleistyessä, yksi ilmassa leijuva kysymys on, tarvitaanko tuotantotyöntekijöitä kohta ollenkaan vai hoitavatko robotit ja automatiikka tulevaisuuden tuotannot? Tosiasiassa ihmismieltä ja silmää on vaikeaa korvata.

Tarkastellaan kuitenkin, mitä IBC kertoi meille tuotantovälineiden kehityksestä.

Kamerat

Isot kennot ja 4K(+)-resoluutio arkipäiväistyvät kameroiden saralla, mutta HDR-tekniikka, eli käytännössä korkea dynamiikka, on se iso juttu. Muutamat valmistajat esittelivät HDR-tekniikkaa jopa live-monikameratuotannossa. Mediatrade Oy:n edustamat kameravalmistajat (ARRI, Blackmagic Design, Canon, GV, Panasonic, RED) tukevat suurta dynamiikkaa.

Blackmagic Designin Pocket Cinema Camera 4K oli aina mukana kameroihin liittyvissä keskusteluissa. Ensimmäiset PCC4K-toimitukset lähtevätkin lokakuun alussa. Kameraa odotetaan kovasti, ja huhu tiesi kertoa maailmanlaajuisesti yhteensä jopa 130 000 kappaleen ennakkotilauksista.

Pocket Cinema Camera 4K:n lisäksi Blackmagic julkaisi messuilla Blackmagic RAW -formaatin, joka mahdollistaa raakamateriaalin tallentamisen huomattavasti pienemmällä bittivirralla kuin aikaisemmin. Tämä edesauttaa kustannustehokkaampien tallennusmedioiden hankkimista.

Canon julkaisi messuilla mielenkiintoisen Canon XF705 4K HDR -videokameran, jolle voidaan odottaa suosiota. Uutuus korvaa vanhemman XF305 -kameran. Canon XF705 tallentaa SD-kortille 4:2:2 10-bit UHD HDR-materiaalia.

Blackmagic RAW

Objektiivit

Objektiivipuolella nähtiin uutuuksia ja lisäyksiä olemassa oleviin valikoimiin. Täyden koon kennon yleistyessä, myös objektiivivalikoimat ovat kasvamassa. Anamorfiset objektiivit tuntuvat myös kiinnostavan ja niiden valikoima lisääntyy jatkuvasti. Esimerkiksi Cooke julkaisi uudet täydenkennon anamorfiset Prime-objektiivit (Cooke S7 / i Full Frame Plus Prime)

Sigma täydensi Prime FF High Speed Prime objektiivisarjaa 28mm (T1.5), 40mm (T1.5) ja 105mm (T1.5) malleilla. Myös Nisi on lähtenyt mukaan cinepuolen objektiivikisaan. Nisin tuotevalikoimassa on jo viisi kohtuuhintaista Cine Prime FF -objektiivia (25mm, 35mm, 50mm, 75mm ja 100mm). Tokinalta tuli muutama uusi objektiivi Vista-sarjaan, ja Zeiss on tehnyt yhteistyössä Chrozielin kanssa moottorin 21-100mm zoom-objektiiviin. Canon julkaisi EF 400mm f2.8L ja EF 600mm f4L -lasit, sekä uusia boksilaseja Broadcast-puolelle.

LED-valotekniikka

LED-valotekniikka kehittyy edelleen. Monilla osastoilla esiteltiin muun muassa LED-valoputkia ja laajoja LED-valopintoja, mutta ennen kaikkea keskiössä olivat RGB(W) LED-valot.

Nykyinen LED-tekniikka mahdollistaa huomattavan energiatehokkuuden (lm/W), joten LED ei kärsi enää valotehon puutteesta. Myös fosforin laatu on kehittynyt, ja
esimerkiksi Mediatrade Oy:n edustamien KinoFlo:n, Litepanelsin, Fiilexin, LiteGearin ja Outsightin LED-valot ovat värintoistokyvyltään ja CRI/TLCI-arvoltaan erinomaisia.

KinoFlo julkaisi IBC:ssa uusia LED-putkia ja -paneeleita sekä ballasteja. Näistä esimerkkeinä Image L80 LED-paneeli, joka on yksi suurimmista ledeistä markkinoilla ja tästä pienempi Image L40 LED-paneeli. Uutena lisänä Litepanelsin laadukkaaseen Gemini RGBW-valoon on saatavilla sadesuoja ja 2 valon kehikot.

Fiilexin uusi Matrix II RGBW -LED-paneeli oli esillä IBC:ssä. Matrix II on joka sään kestävä ja teholtaan hämmästyttävä. Valo on herättänyt Suomessa laajaa kiinnostusta, ja sitä on myyty jo merkittävästi.

Litegear taas julkaisi LiteMat Spectrum RGBW-paneelit ja laajaa valopintaa tuottavan LiteMat 8+ LED-paneelin. LiteMat 8+ on kokoonsa (4×4 jalkaa) nähden kevyt ja helposti siirrettävissä. Outsight Creamsource Micro C+ LED-paneeli on tehotykki, joka kestää hyvin Suomen olosuhteet (IP-65), ja on rakenteeltaan rajuunkin käyttöön sopiva.

Photo: Agence Olloweb/ Unsplash

Monitorit

Monitoririntamalla HDR-mallit löytyvät jo lähes jokaisella valmistajalla, ja nits-kisa on kovaa. TVLogic julkaisi 7″ F-7H monitorin, joka pystyy jopa 3600 nitsin kirkkauteen. Uutuus onkin erinomainen valinta ulkokäyttöön myös kirkkailla ja aurinkoisilla päivillä.

F-7H monitori keräsi paljon mielenkiintoa, joten tulemme tilaamaan siitä lähiaikoina demo- ja myyntikappaleet. Muita TVLogicin uutuuksia olivat LUM-313G (31″ 4K HDR Monitor, 350nit), LUM-318G (31″ 4K HDR Monitor, 850nit) ja LVM-241S (24″ FHD HDR Monitor, 400nit). TVLogicilta löytyy monitoreja aina 55″ asti (LUM-550M 55″ UHD HDR).

SmallHD on panostanut viime aikoina langattomuuteen, ja messuilla demonstroitiin 703 Bolt Wireless monitoria, jossa on sisäänrakennettu langaton HD-vastaanotin. SmallHD Bolt 703 pystyy parhaimmillaan 3000 nitsin kirkkauteen, ja on yhteensopiva Bolt 500, 1000, ja 3000 lähettimien kanssa.

Jalustat

Jalustapuolella suurimman huomion keräsi Vintenin ja Sachtlerin yhteistyön hedelmä, hiilikuituinen Flowtech 100 -jalusta. Flowtech 100 on ulkonäöllisesti ja teknisesti vastaava tuote kuin vuosi sitten julkaistu Flowtech 75 -jalusta. Flowtech-jalustat edustavat uutta ajattelumallia perinteisillä jalustamarkkinoilla.

Uusi jalusta on teknisesti edistyksellinen ja tarkoitettu nopeaan tuotantoon, jossa siirrytään vauhdilla paikasta toiseen. Uutuutta mainostetaankin maailman nopeimpana jalustana. Olemme tilanneet demo- ja myyntikappaleet myös Flowtech 100 -mallista, joten kannattaa olla yhteydessä, kun mielenkiinto herää.

Cartoni julkaisi päivitetyn version P70 pedestalista (Steering P70) sekä Heavy Duty Tripod SPORT 200 -jalustan.

Sachtler/ Vinten Flowtech 100

Muita uutuuksia

Muita uutuuksia olivat esimerkiksi Atomoksen Ninja V -monitoriin asennettava AtomX ethernet/NDI-moduuli, joka mahdollistaa livestriimauksen. NDI-, IP- ja langaton siirtotekniikka oli muutenkin esillä eri valmistajien uutuustuotteissa. Akkupuolella odotetaan kovasti IDX:n IPL-98 ja IPL-150 ”stäkättäviä” akkuja, joiden odotetaan tulevan myyntiin loppuvuodesta 2018.

IPL-sarjan akut ovat nerokkaita. Niitä voidaan latoa peräkkäin lähes rajattomasti ja niiden vaihtaminen lennossa on helppoa. Kerromme uutuudesta lisää, kun se tulee markkinoille. IPL-sarja tulee korvaamaan E-HL9 akun. Tallennuspuolella mm Angelbird julkaisi uusia nopeita medioita, esimerkiksi AV Pro CF ja CF XT CFast 2.0 kortteja, AV Pro AR 256 CFast 2.0 Certified for ARRI Alexa & Amira -kortit, AV Pro SD UHS-II V90 -kortit, Atomos 4K RAW SSD-levyt, AtomX SSD Mini -levyn Atomos Ninja V -tallentimelle, ja pienet SSD-levyt Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K:lle.