Lauri Virkki I 7.10.2020

Laitevalmistajien kivinen tie kohti yhteneviä liitinstandardeja on ottanut askelen eteenpäin, kun USB Type-C -liitin on yleistynyt niin tietokoneissa kuin puhelimissakin. Samalla on kuitenkin tullut hyvin selväksi, että yhtenevä liitin luo illuusion yhteensopivuudesta. Näin ei kuitenkaan aina ole, vaan pitää erottaa kaksi asiaa – fyysinen liitin ja se mitä liittimessä liikkuu.

USB-standardi

USB (Universal Serial Bus) -standardi on kehitetty laitteiden liittämistä ja datan siirtämistä varten. USB:n suurin datan siirtonopeus on kasvanut vuosien varrella standardin kehittyessä. Standardi on mahdollistanut myös taaksepäin yhteensopivuuden eli vaikka toisessa laitteessa olisi USB 3 ja toisessa USB 2, toimivat laitteet yhteen sopivalla välikaapelilla. Nopeus vaan määräytyy hitaamman laitteen mukaan. Viimeisin laajasti käytössä olevan USB 3.1 -protokolla mahdollistaa 10GBit/s nopeudet. USB-liittimiä on hyvin montaa erilaista riippuen USB-standardista ja laitteen asettamista kokorajoitteista.

Thunderbolt

Thunderbolt on USB:n kaltainen standardi, mutta sitä on kehittänyt tiiviimmin yhteistyössä Intel ja Apple. Thunderbolt-liittimet ovat olleet aikaisemmissa versioissa Mini DisplayPort ja uusimmassa Thunderbolt 3ssa USB-C. Aivan kuten USB, Thunderbolt on taaksepäin yhteensopiva oikeanlaisilla kaapeleilla ja adaptereilla. Thunderbolt 3 mahdollistaa 40Gbit/s nopeudet.

Sekä USB että Thunderbolt sisältävät myös virtasyötön. Virtasyötön ansiosta USB-liittimet monissa muodoissaan ovat jo jonkin aikaa olleet yleisiä matkapuhelimissa.

Yhteensopivuuden ongelma

Useissa uusissa laitteissa on USB-C-liitin. Näppärää, eikö totta? Mutta miksi ne eivät siis toimi yhteen? Tyypillisesti yhteensopivuusongelmaan törmää tietokoneen lisälaitteiden kanssa. Onko vaikkapa levypakan liitäntä USB 3 vai Thunderbolt 3? Toimiiko videonkaappauslaite tietokoneeni kanssa?

USB- ja Thunderbolt-standardit eivät siis ole sellaisenaan yhteensopivia, vaikka käyttävätkin samaa liitintä. Ne puhuvat eri kieltä. Tässä ei valitettavasti ole oikotietä onneen, vaan sinun pitää tietää mitä tietokoneesi ja laitteesi tukevat. Ulkoisesti liitännät ovat siis samanlaisia, mutta yleensä Thunderbolt-liittimen vieressä on salaman kuva kertomassa, että kyseessä on Thunderbolt-liitin.

Blackmagicin UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt 3 -laite – laitteen pinnassa on Thunderboltin salama. Se ei siis toimi USB-liitännällä varustetussa tietokoneessa.

Jotta asia ei olisi niin yksinkertaista, Apple tukee tietokoneissaan yleensä sekä Thunderbolt- että USB-protokollia samasta USB-C-liittimestä. Mac-käyttäjät voivat olla siis hieman huolettomammin mielin yhteensopivuuksien suhteen. Sama tilanne on uudemmissa PC:issä, mutta niiden kanssa pitää olla tarkkana sen suhteen, onko portit oikeasti Thunderbolt-yhteensopivia vai ”vain” USB-portteja. Laajempaa ristiin yhteensopivuutta on hidastanut kehittäjien ja laitevalmistajien rojaltivaatimukset. Nämä ovat kuitenkin vapautumassa ja Thunderbolt 3 on tulossa osaksi USB 4 protokollaa. Tulevaisuus näyttää siis vielä paremmin yhteensopivalta.

Lisää tietoa standardeista:
www.usb.org
www.thunderbolttechnology.net