Netti on avannut yritysvideoille laajemmat ja paremmin hallittavat jakelukanavat kuin VHS tai DVD ikinä. Lisäksi uusi tuotantotekniikka on paljon aiempaa taloudellisempaa ja helppokäyttöisempää. Periaatteessa voit kuvata, editoida ja julkaista videosi vaikkapa iPhonella, mutta ennen tuotannon aloittamista, harkitse tuottaako se sellaisen lopputuloksen, joka tukee yrityksesi imagoa ja johtaa lisämyyntiin tai -osaamiseen

Yritysvideoissa vanha sääntö “Laatu on määrää tärkeämpää” pitää edelleen paikkansa. Toki sitä on hyvä soveltaa tapauskohtaisesti. Kertakäyttövideo uuden asian jakamiseksi YouTubessa tai Vimeossa saadaan toki toteutettua omien asiantuntijoiden voimin ja varsin vaatimattomin välinein. Jos taas yrityskuvaan pyritään vaikuttamaan (positiivisesti), kannattaa ensin arvioida oman viestinnällisen osaamisen taito ja harkita yhteystyötä ulkopuolisen viestintäkonsultin kanssa.
Omien tuotantolaitteiden ostamisen edellytyksenä on myös jatkuva käyttö. Jos laitteiden hankinnan sijaan ostaakin tuotantopalveluita, saa samaan kauppaan uusimpien laitteiden lisäksi näkemystä viestinnästä ja rutiinin mukanaan tuomaa teknistä osaamista, joka nopeuttaa koko tuotantoprosessia.
Tässä muutama vinkki tämän päivän laadukkaan yritysvideon tuottamiseksi omin voimin tai palveluna ostaen.

 1. Määrittele koko videoviestintäsi ja sen pohjalta myös yksittäisten videoiden tavoitteet. Mihin tähtäät, miten niiden pitäisi muuttaa vastaanottajan asenteita? Mieti myös videosi käsikirjoitusta ja draaman kaarta. Miten pidät katsojat koukutettuna koko ohjelman keston loppuhuipennukseen saakka.
 2. Laadi tiukka budjetti- ja aikatauluraami
  Ihan sama teetkö tuotannon itse vai ostatko palveluna, luo ensin realistinen kuva tarvittavista resursseista ja aikataulusta. Muista, että ihminen on positiivinen eläin, lisää siksi vaikkapa 15% laatimaasi budjettiin, niin et joudu selittelemään ylityksiä. Budjettisi ohjaa myös tuotantoyhtiötä heidän väline- ja resurssivalinnassaan.
 3.  Aiotko toteuttaa ohjelman itse vai käyttää tuotantopalveluita? Jos päädyt palveluihin, tutustu tuotantoyhtiön referensseihin ja työnäytteisiin ja vertaa niitä tarjottuun budjettiin. Vaihtoehtoisia tuotantoyhtiöitä löydät esim. Satu ry:n sivuilta www.satu.fi
 4. Mikä on tuotantosi työnkulku? Miten kuvattu materiaali saadaan editointiin ja miten itse pääset tutustumaan siihen, hyväksymään sen ja vaikuttamaan otosten valintaan. Tarjoaako tuotantotapasi sinulle kuvatun materiaalin selailumahdollisuuden?
 5. Esiintyjät ja selostus: Onko omassa väessä osaajia, joiden avut ovat jääneet piiloon vai kannattaako kääntyä ammattilaisten puoleen? Amatöörimäinen selostus saattaa tehdä muuten hyvästä ohjelmasta satiirin. Käytä teleprompteria kuvassa esiintyvän juontajan tukena. Presidenttikin käyttää.
 6. Kuvan laatu: Mediatrade on myynyt yli 50 4K-kameraa. Pääosin niillä kuvataan materiaalia nettiin. Laatu näet erottuu edukseen.
 7. Valaisu: Paraskaan kamera ei tee kunnon kuvaa kaikissa valaisuolosuhteissa. Eikä toimiston perusvalaisu välttämättä luo tunnelmaa ja luonnetta ohjelmaan. Valaisun aika yksinkertaiset perussäännöt kannattaa opetella ja niitä kannattaa seurata. Uudet vähävirtaiset LED-valot helpottavat toimivan valaisun aikaansaamista oleellisesti! Lue lisää valaisusta tästä.
 8. Tarvitsetko grafiikkaa tai tehostemateriaalia? Ammattitason editointisoftat tuottavat tarvittavan grafiikan ja tehosteet osaavissa käsissä. Netistä löydät myös kuvapankkeja, joista voita ostaa valmista ohjelmaasi tukevaa aineistoa. Ole kuitenkin tarkkana aineiston tarjotun formaatin suhteen. Onko laatu sinulle sopivaa? Tarvitsetko formaattimuunnosta?
 9. Helpoin tapa pilata ohjelma on unohtaa äänen merkitys. Teknisesti korkealuokkainen ääni on tosi tärkeää, mutta lisäksi tulee muistaa äänen merkitys draamalle. ”Ensin tulee ääni ja sitten vaihtuu kuva” Ja muistathan tekijänoikeudet musiikin osalta?
 10. Useampi kuvauspaikka saattaa tehdä ohjelmasta mielenkiintoisemman mutta voi pitää sisällään piilokustannuksia, Huomioi matkoista aiheutuvat kustannukset sekä tarvittava lisäaika koko tuotantoryhmän osalta.
 11. Inserttikuvat voivat olla kiinnostavampia kuin puhuvat päät. Ana kuvan puhua varsinkin jos kyseessä on tuotteen tai palvelun toiminnallinen esittely. Se, mitä kuvassa tapahtuu, on tärkeämpää kuin se, mitä kuvalle tapahtuu. Vältä siis turhia zoomauksia ja pannauksia.
 12. Värikorjaus on nykyaikaa. Eri kameroiden ja formaattien yhdistäminen saattaa tuoda esiin värikorjaustarpeen. Värikorjaus on toki mahdollista editoitaessa, mutta voi viedä aikaa. Värikorjaustarpeen minimoimiseksi, tee kuvaustilanteissa kameran valkotasapainon säätö aina huolella. Esimerkki yhdestä suosituimmista värikorjaustyökalusta on Blackmagic Design – Resolve
 13. Mikä on tuotantoformaattisi? Avid MediaComposer ja Adobe Premiere antavat sinun valita masterformaatin aika vapaasti. Ne myös mahdollistavat eri kuvausformaattien samanaikaisen käytön aikajanalla. Linkki AMA-selvitykseen. Kuvausformaatiksi kannattaa aina valita sellainen, jonka väriavaruus on riittävä, eli vähintäänkin 4:2:2.
  Final Cut Pro käyttää tuotantoformaattina ProRes-formaatin jotain versiota ja edellyttää usein kuvausformaatin kääntöä ProRessiksi ennen varsinaista editointia. Varaudu käännön vaatimaan aikaan ja levytilaan.
 14. Useita versioita eri käyttötarkoitukseen? Suunnittele tuotantosi siten, että saat tarvittavat jakeluversiot syntymään pienellä lisätyöllä. Mikäli tarvitset samasta ohjelmasta eri kieliversioita tai tekstitystä, suosittelemme kääntymään palvelun tarjoajan puoleen.
 15. Varmista ohjelmiesi jakelualusta ja niiden luonteva linkitys verkkosivuillesi. YouTube ja Vimeo ovat suosittuja alustoja verkkovideoille, mutta eivät varmin tapa saada asiakkaasi löytämään tuote-esittelysi tai käyttökoulutusvideosi. Mieti miten sijoitat linkit niihin omille sivuillesi. Käytä myös muita sosiaalisen median välineitä tiedottamaan uusista videoistasi.
 16. Ohjelmien ja materiaalin arkistointi: Yhteen ohjelmaan kuvattu materiaali saattaa osoittautua käyttökelpoiseksi osaksi toista tuotantoa. Mieti siksi mitä ja miten säilytät aineoston ja miten voit sitä selailla uusia ohjelmia suunnitellessasi. Muista myös, että varmin tapa tuhota arkistoaineisto on kopioida se hyllylle lojumaan jätettävälle kovalevylle. Esimerkki arkisto ja medianhallinta ratkaisusta:  www.axlevideo.com

Mediatrade Oy on suurin kameroiden ja kuvausvarusteiden toimittaja Suomessa. Toimitamme myös eritasoisia editointi- ja arkistojärjestelmiä palveluineen sekä tuotantoyhtiöille että yritysasiakkaillemme. Hallitsemme koko tuotantoketjun kuvauksesta verkkovideoihin. Näin voimme olla parhaiten avuksi Sinulle. Tämä ohjeistus on kaikkea muuta kuin täydellinen. Toivomme, että se herättää jonkin ajatuksen ja ohjaa keskusteluun videostrategiastanne, pohjautuu se sitten palvelujen käyttöön, omaan laitteistoon ja osaamiseen tai niiden yhdistelmään.

Ystävällisin terveisin,
Mediatrade Oy
Eero Saarinen